Veel gestelde vragen

Welke kunst / voorwerpen taxeer ik?

Beeldende kunst: denk aan schilderijen, tekeningen, aquarellen, etsen, houtsnedes en litho’s, en andere tweedimensionale kunstwerken. Met name vanaf 1800, en afkomstig uit Nederland / Europa. Sculpturen / beeldhouwwerken in o.a. brons, hout, steen, vanaf circa 1500 tot heden.

Sieraden: taxaties van sieraden in het hogere segment doe ik in samenwerking met een gecertificeerd registertaxateur Goud, Zilver en Juwelen (FGA).

Ik taxeer voorwerpen uit de periode 1500-heden: van antiek tot modern design. De meeste voorwerpen komen uit Nederland en Europa, of China, Japan en Indonesie, het Midden Oosten of Amerika.

Kunst in de openbare ruimte. Objecten die speciaal voor een bepaalde locatie zijn gemaakt. Sculpturen, monumentale (wand)kunst, en kunst op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst.

Hoe lang duurt een taxatie?

De tijd benodigd voor een taxatie hangt samen met:

1) Het aantal objecten, en de kwaliteit van de objecten. Met de taxatie van een kostbaar werk is vaak -maar niet altijd- meer tijd gemoeid dan met de taxatie van een voorwerp met een geringe financiele waarde.

Zo heb je als taxateur in de regel meer tijd nodig voor de taxatie van een ets van Rembrandt, dan voor een aardewerk servies van Petrus Regout.

2) De eisen die met het doel van de taxatie samenhangen: voor een schriftelijke taxatie is in de regel meer tijd nodig dan voor een mondelinge taxatie. In een aantal situaties (bijvoorbeeld bij verzekering, en aangifte van de erfbelasting) is een schriftelijke taxatie echter verplicht.

3) Uw wensen. Het kan zijn dat u meer informatie zoekt over een object, of graag zelf ondezoek doet.

Ik werk op basis van een uurtarief. U bent de tijd cq. kosten kwijt die ik nodig heb om een taxatie te doen, en/of advies te geven (met een minimum van 1 uur op locatie). Naast de tijd besteed op locatie, breng ik de tijd in rekening die ik besteed aan (eventuele) research en uitwerking rapportage. Mocht ik kosten maken voor collegiaal advies of overleg, dan breng ik ook deze kosten in rekening. Verder geldt voor taxaties op locaties buiten Amsterdam in de regel een reistijdvergoeding.

Kan ik langskomen met een kunstwerk of object?

Het is helaas niet mogelijk om bij mij langs te komen met een kunstwerk of object. Ik kom voor een taxatie naar u toe, of spreek met u af op de locatie waar de voorwerpen zich bevinden.