• taxatie monumentale kunst openbare ruimte

Kunst in de openbare ruimte

Ik taxeer kunst in de openbare ruimte sinds 2010. Meestal gaat het hierbij om kunstwerken in groot formaat, die of zijn aangekocht, of in opdracht / samenspraak zijn vervaardigd. Beelden en monumentaal werk in materialen zoals brons, staal, beton, keramiek, glas, steen, en neon.

Inventarisatie collectie

taxatie kunst openbare ruimte sculptuur beeldhouwwerk brons gecertificeerd taxateur erkend

Er is bij opdrachtgevers niet altijd (meer) een goed overzicht van de conditie en maker(s) van kunstwerken in de collectie. Dossiers zijn in lades beland, en mensen met kennis van bepaalde dossiers werken niet meer voor de organisatie.

Inventarisatie (wat hebben we, in welke conditie bevindt het zich) brengt de regie terug bij de beheerder(s).

Een inventarisatie kan een onderdeel zijn van een taxatie, maar ook op zichzelf staan.

Taxatie kunst openbare ruimte

Taxatie (en inventarisatie) van kunst in de openbare ruimte vindt vaak plaats in verband met verzekering, of in het kader van beheer en beleid. En biedt houvast voor beslissingen omtrent beveiliging en onderhoud. Ook kan een taxatie nodig zijn in verband met een voorgenomen afstoting, in het kader van de LAMO.

De taxatie van kunst in de openbare ruimte is meestal geen recht-toe-recht-aan aangelegenheid. Hoe bijvoorbeeld een in opdracht vervaardigd werk te waarderen? Of een bewegend, site-specific kunstwerk? Zonder specialistische kennis kan de indruk ontstaan dat sommige werken niet in geld te waarderen zijn, of zelfs niets waard (quod non).

Door meer dan 10 jaar opdrachten voor een breed scala aan opdrachtgevers, heb ik ruime ervaring dit gebied.

Informatie en advies

Naast kennis van kunst en waarde, kan ik door mijn netwerk op het gebied van restauratie, beheer en collectie management, mijn klanten daarnaast goed informeren, tips geven, en -desgewenst- in contact brengen met professionals op andere gebieden.

Vragen over de mogelijkheden, of een offerte? Neem contact op.

taxatie kunst openbare ruimte erkend taxateur