• art antiques valuer appraiser art expert

Wat is inboedel?

Inboedel wordt officieel omschreven als:

“het geheel van tot huisraad en tot stoffering en meubilering van een woning dienende roerende zaken, met uitzondering van boekerijen en verzamelingen van voorwerpen van kunst, wetenschap of geschiedkundige aard.” [BW Boek 3, artikel 5].

Tegelijk gebruiken opdrachtgevers de term inboedel vaak om alle in een woning aanwezige zaken te omschrijven: van haard stoel tot Chanel tas, en van een schilderij door Karel Appel tot een golftas. Ik gebruik de term inboedel daarom ook als paraplu begrip.

Erkend taxateur

taxatie inboedel erfenis verzekering kunst antiek sieraden kostbaarheden

Ik sta sinds 2006 ingeschreven als gecertificeerd taxateur van kunst en antiek in de registers van de branche vereniging TMV. Toen heb ik het examen gedaan dat voorheen tot de titel beedigd taxateur kunst en antiek leidde (de beediging is echter per 2005 komen te vervallen).

Sinds 2015 ben ik daarnaast lid van het RICS. Een prestigieuze internationale professionele organisatie die op de professionaliteit en integriteit van haar taxateur leden toeziet. Ik mag daarom ook internationaal als Chartered arts and antiques surveyor naar buiten treden.

Mijn taxatie rapporten worden geaccepteerd door o.a. de Belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen, financiele instellingen (waaronder banken), notarissen, advocatuur en de Rechtelijke macht.

Doel inboedel taxatie

De meest voorkomende redenen om een taxatie van een inboedel aan te vragen zijn:

Inboedel / kostbaarheden verzekering

Aangifte erfbelasting in verband met successie

Onderlinge verdeling nalatenschap

Scheiden kaf van koren o.a. bij kleiner gaan wonen

Voorgenomen verkoop

Bewind

Echtscheiding en boedelscheiding

Kosten inboedeltaxatie

kosten inboedeltaxatie

Mijn basis uurtarief voor een schriftelijke inboedeltaxatie bedraagt 135 euro per uur inclusief BTW (met een minimum van 1 uur op locatie). Dit tarief geldt voor de tijd besteed op locatie, en voor de tijd benodigd voor research / uitwerking rapport.

Mijn tarief voor een mondelinge inboedeltaxatie op locatie bedraagt 175 euro inclusief BTW voor het eerste uur (met een minimum van 1 uur), en 135 euro p/u inclusief BTW voor de daar op volgende uren.

Bij opdrachten buiten Amsterdam breng ik een reiskostenvergoeding in rekening van € 65,00 per gereisd uur inclusief BTW.

Wilt u een beeld krijgen van gemiddelde kosten, dan raad ik u aan even te kijken op de pagina wat zijn de kosten van een taxatie? U bent natuurlijk ook van harte welkom om even te bellen of te mailen.

Discretie

Als taxateur mag ik kijken in huiskamers, slaapkamers, depots en kluizen, en hoor ik verhalen over kunstwerken, voorwerpen en mensen. Dit vraagt om zorgvuldigheid, betrokkenheid en discretie. Uw privacy is immers een groot goed.

Contact

Een afspraak maken, of meer informatie? Neem s.v.p. contact op.

art expert Netherlands
erkend taxateur kunst antiek inboedel beedigd