• taxatie kunst antiek museum gemeente provicie rijk

Informatie Patricia Jansma MRICS, TMV RT

gecertificeerd taxateur kunst antiek beedigd erkend inboedeltaxateur

Sinds 2006 ben ik ingeschreven als gecertificeerd taxateur kunst en antiek in het register van de Federatie TMV (de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders). De certificering is in plaats gekomen van de beediging van taxateurs, die in 2005 is komen te vervallen.

Mijn diploma Kunst en Antiek taxateur (2006) en mijn certificatie (2006, Hobeon/SKO) gelden daarbij als waarborg voor mijn kennis op het gebied van kunst en antiek. Mijn lidmaatschap van het RICS (sinds 2015) garandeert de waarden die aan de basis liggen van mijn werkwijze als kunst en antiek taxateur: deskundigheid, integriteit, onafhankelijkheid en transparantie.

Expert

Naast mijn werk als taxateur, spreek ik mij desgevraagd als deskundige uit over de leeftijd en authenticiteit van kunst en voorwerpen. Onder andere in opdracht van de Rechtbank.

Meer informatie, of een afspraak maken? Neem s.v.p. contact op.

Kennis delen

VU Amsterdam, master Kunst, Markt en Connaisseurschap

Graag deel ik mijn plezier in mijn mooie en bijzondere vak. Dit doe ik o.a. door uitleg en workshops te geven, bijvoorbeeld aan de studenten van de master Kunst, Markt en Connaisseurschap van de Vrije Universiteit (2019); en bij de Politie (2021).

Verder schrijf ik, over kunst, antiek, en over kunst en Recht. Mijn meest recente artikel is verschenen in het Kwartaalbericht Estate Planning van Wolters Kluwer. Het gaat in op de minimale eisen die gesteld mogen worden aan een professionele taxatie. De titel daarvan is: ‘Op waarde geschat – kunst en antiek taxaties in fiscale situaties‘. Iets ouder is mijn artikel voor de Boekman Stichting, over het belang van kennis van zakelijke aspecten van collecties bij erfgoedprofessionals: Onbekend maakt onbemind – de rol van geld bij erfgoed’.

Lidmaatschappen

Naast mijn professionele lidmaatschappen van RICS en TMV, ben ik lid van ICOM (International Council of Museums) en PAIAM (Professional Advisors to the International Art Market). En natuurlijk van de Vereniging Kunst Cultuur en Recht.

Highlights

Enkele professionele highlights: de taxatie van schilderijen en bezittingen van Pablo Picasso; schilderijen en tekeningen van Jan Sluijters, Theo van Doesburg, George Hendrik Breitner en Jan Schoonhoven; monumentale sculpturen van Auguste Rodin en Alexander Calder, en monumentale wandkunst van Lex Horn; taxatie van religieus zilverwerk en interieurdelen door Jan Eloy Brom en van sieraden uit de ateliers van Faberge en Lalique.

Belangrijk om hierbij aan te tekenen dat ik, juist bij bijzondere taxaties en expertises, vaak samenwerk met specialisten en collega taxateurs. Deskundig ben je namelijk nooit alleen.

Wilt u meer weten? Neem s.v.p. contact op.