Informatie Patricia Jansma

kunst antiek taxatie Amsterdam
G.H. Breitner – Prinsengracht Amsterdam, ca 1895 (Gemeentearchief Amsterdam)

Geboren en getogen onder de rook van de Westertoren, woon en werk ik op de Nieuwe Prinsengracht, in Amsterdam.

Na een aantal jaren Nederlands Recht te hebben gestudeerd aan de UvA in Amsterdam, heb ik eerst als free-lancer regelgeving geschreven voor het Ministerie van Justitie. De lokroep van de wereld van kunst en antiek was echter sterker: na een aantal jaren zelfstudie (er bestaat in Nederland geen opleiding tot taxateur) en het opdoen van praktijkervaring bij veilinghuizen en in de kunst- en antiekhandel, ben ik in 2006 geslaagd voor het TMV examen taxateur Kunst en Antiek (algemeen).

Gecertificeerd register taxateur kunst en antiek

Sinds 2006 ben ik als taxateur van kunst en antiek gecertificeerd bij Hobeon/SKO, en ingeschreven in het Register bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders (Federatie TMV). De certificering en het TMV Register zijn in plaats gekomen van de beediging van taxateurs, welke in 2005 is afgeschaft.

Antiek taxateur Amsterdam
VU Amsterdam, master Kunst, Markt en Connaisseurschap

Member of the Royal Institution Chartered Surveyors

In 2015 werd ik als eerste Nederlandse kunst en antiek taxateur toegelaten tot de Royal Institution of Chartered Surveyors. Als RICS regulated valuer ben ik aan te spreken op de kwaliteit van mijn taxaties; mijn integriteit, deskundigheid en onafhankelijkheid als taxateur.

Taxatie bruiklenen musea

Van 2013-2015 heb ik de Rijksdienst Cultureel Erfgoed met TAXATA mogen adviseren bij de taxatie van een aantal belangrijke kunstwerken uit de periode 1860-2000 in Nederlandse musea. Naar aanleiding hiervan schreef ik een artikel over de taxatie van erfgoed voor de Boekman Stichting.

Overige activiteiten

Naast de professionele verenigingen RICS en TMV, ben ik lid van ICOM [International Council of Museums] en PAIAM [Professinal Advisors to the International Art Market]. Daarnaast schrijf ik over vak gerelateerde onderwerpen, en geef presentaties over mijn vak. Verder zet ik me binnen mijn branche voor professionaliteit (zo stond ik samen met Ellen Epstein ASA, FRICS in 2015 aan de wieg van de introductie van het RICS bij Nederlandse kunst en antiek taxateurs), en heb ik mij, samen met enkele collega’s, sterk gemaakt voor de implementatie van een protocol ter behoeve van de beoordeling van de leeftijd van bewerkt ivoor.

Meer weten? Neem contact op.