Informatie Patricia Jansma

Achtergrond

Geboren en getogen onder de rook van de Westertoren, woon en werk ik op de Nieuwe Prinsengracht, in Amsterdam.

Na een aantal jaren Nederlands Recht te hebben gestudeerd aan de UvA in Amsterdam, heb ik als free-lancer regelgeving geschreven voor het Ministerie van Justitie. De lokroep van de wereld van kunst en antiek was echter sterker: na het volgen van een (zelf opgesteld) meerjarig studieprogramma en het opdoen van ervaring bij veilinghuizen en in de kunst- en antiekhandel, ben ik in 2006 geslaagd voor het TMV examen taxateur Kunst & Antiek – Algemeen.

Gecertificeerd taxateur kunst en antiek

Ik ben sinds 2006 gecertificeerd als taxateur via Hobeon/SKO, en sta als taxateur ingeschreven in het Register bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders (Federatie TMV). De certificering is in plaats gekomen van de beediging van taxateurs, die sinds 2005 niet meer bestaat.

Member Royal Institution Chartered Surveyors

Sinds 2015 ben ik ben ik trots lid van de Royal Institution of Chartered Surveyors (MRICS). Als RICS regulated valuer ben ik aan te spreken op de kwaliteit van mijn taxaties; en mijn integriteit, deskundigheid en onafhankelijkheid als taxateur.

Taxatie erfgoed

Van 2013-2015 heb ik met mijn bedrijf TAXATA de Rijksdienst Cultureel Erfgoed mogen adviseren met betrekking tot de waarde van uitleningen moderne- en hedendaagse kunst (ca 1880-heden), en objecten vervaardigd in de periode 1500-1900.

Deze werkzaamheden waren aanleiding om me verder te verdiepen in de waardering van cultureel erfgoed, en de relatie tussen cultuurhistorische en/of sociaal maatschappelijke waarde, gebruikswaarde en financiele waarde. Dit resulteerde in 2017 in een artikel voor de Boekman Stichting over het belang van kennis van de financiele aspecten van erfgoed bij musea en stakeholders: onbekend maakt onbemind – de rol van geld bij erfgoed.

Professionele taxatie

Wanneer derden geacht worden te vertrouwen op taxaties, zijn transparantie, duidelijkheid over de uitgangspunten, en een goede onderbouwing van het grootste belang. In 2019 schreef ik over dit onderwerp een artikel: ‘Op waarde geschat – kunst en antiek taxaties in fiscales situaties‘. Het artikel verscheen in Kwartaalbericht Estate Planning (2/2019) en gaat in op de taxatie van kunst en antiek ten behoeve van fiscale doeleinden. Het geeft een overzicht van de eisen die gesteld mogen worden aan een professionele taxatie met derdenwerking.