Informatie Patricia Jansma

Achtergrond

Geboren en getogen onder de rook van de Westertoren, woon en werk ik op de Nieuwe Prinsengracht, in Amsterdam.

Na een aantal jaren Nederlands Recht te hebben gestudeerd aan de UvA in Amsterdam, heb ik als free-lancer regelgeving geschreven voor het Ministerie van Justitie. De lokroep van de wereld van kunst en antiek was echter sterker: na meerdere jaren zelfstudie (er is in Nederland geen opleiding tot taxateur) en het opdoen van praktijkervaring bij veilinghuizen en in de kunst- en antiekhandel, ben ik in 2006 geslaagd voor het TMV examen taxateur Kunst & Antiek (algemeen).

Gecertificeerd taxateur kunst en antiek

Ik ben sinds 2006 als taxateur gecertificeerd via Hobeon/SKO, en sta ingeschreven in het Register bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders (Federatie TMV). De certificering en het Register zijn in plaats gekomen van de beediging van taxateurs, die in 2005 is afgeschaft.

Concept, redacteur en co-auteur TMV veilinghouderssyllabus

Door het creeeren van een nieuwe (juridische) structuur, het schrijven van een aantal hoofdstukken, en redactie van de bestaande tekst, kon ik een significant aandeel leveren aan de nieuwe syllabus voor TMV veilinghouders.

Taxatie erfgoed

Van 2013-2015 heb ik met mijn bedrijf TAXATA de Rijksdienst Cultureel Erfgoed mogen adviseren met betrekking tot de waarde van uitleningen moderne- en hedendaagse kunst (ca 1880-heden), en objecten vervaardigd in de periode 1500-1900.

Verder waren de werkzaamheden voor het RCE, en diverse musea aanleiding me verder te verdiepen in de waardering van objecten in de cultureel erfgoed sfeer, en wat daar bij komt kijken. Dit resulteerde in 2017 in een artikel voor de Boekman Stichting over het belang van kennis van de financiele aspecten van erfgoed bij musea en stakeholders: onbekend maakt onbemind – de rol van geld bij erfgoed.

Member Royal Institution Chartered Surveyors

Sinds 2015 ben ik lid van de Royal Institution of Chartered Surveyors (MRICS). Ik sloot mij als eerste Nederlandse kunst- en antiek taxateur aan bij het RICS, en was, samen met de toenmalige RICS Art & Antiques Chair, verantwoordelijk voor de introductie van het RICS bij de eerste groep Nederlandse k&a taxateurs.

Als RICS regulated valuer ben ik aan te spreken op de kwaliteit van mijn taxaties; en mijn integriteit, deskundigheid en onafhankelijkheid als taxateur.

Professionele taxatie

Een interessant gesprek over het belang van onafhankelijke, professionele taxaties in situaties waarbij derde partijen moeten kunnen vertrouwen op een taxatieresultaat, was aanleiding voor het schrijven van het artikel ‘Op waarde geschat – kunst en antiek taxaties in fiscale situaties‘ in het tijdschrift Kwartaalbericht Estate Planning (2/2019).