Werkwijze – deskundig, onafhankelijk, transparant

Mijn werkwijze als taxateur van kunst en antiek is in 3 woorden samen te vatten: deskundigheid, onafhankelijkheid en transparantie.

werkwijze taxateur kunst antiek inboedelgoederen deskundig onafhankelijk

Deskundigheid

Waarom is deskundigheid belangrijk bij een kunst en antiek taxatie? Omdat je je als taxateur alleen maar uit kunt spreken over de waarde van kunst (of antiek) als je voldoende thuis bent in het onderwerp, of wanneer je met enige studie, en advies tot een solide taxatie kan komen.

Ik ben gediplomeerd en gecertificeerd algemeen taxateur kunst en antiek, en heb een breed kennisveld. Dat heeft als voordeel dat ik veel typen kunst en voorwerpen kan beoordelen. Maar niet van alles onderwerpen alles weet. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geleerd waar de grenzen van mijn kennis liggen. Ik spreek me dus alleen uit over zaken waar ik voldoende verstand van heb. Zoals u mag verwachten van een RICS lid.

Wilt u weten of ik thuis ben in hetgeen u wilt laten taxeren? Neem s.v.p. contact op.

Onafhankelijkheid

Onafhankelijkheid is -met deskundigheid- de tweede fundamentele pilaar voor een betrouwbare kunst en antiek taxatie. Een onafhankelijk beeld van waarde wordt ingegeven door een kunstwerk of object zelf, en de markt. Niet door de wens te veilen, of in te kopen.

Ik koop niet, en ik bemiddel niet, en heb maar een pet op: die van taxateur. Ik werk in opdracht van een opdrachtgever, maar laat me niet beinvloeden door diens belangen. Mijn ethische kompas is hierbij mijn belangrijkste raadgever. Daarnaast dient het RICS Red Book (waarin opgenomen de Internatinal Valuation Standards) als leidraad. Als RICS registered valuer ben ik hier op aan te spreken.

Taxatie kunst antiek werkwijze onafhankelijkheid deskundigheid RICS erkend taxateur

Transparantie

Transparantie over uitgangspunten, proces en overwegingen maken de logica achter de kunst en antiek taxatie inzichtelijk. En maken de taxatie toetsbaar.

Discretie

Als taxateur kijk ik binnen in huiskamers, slaapkamers, depots en kluizen, en hoor ik verhalen over kunstwerken, objecten en mensen. Dit vraagt om zorg, zorgvuldigheid en betrokkenheid.

Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid

Mijn kantoor draait op elektriciteit uit windenergie. Rapporten worden gedrukt op biotop-papier. Ook maak ik mij sterk voor beoordeling van type en leeftijd van ivoor door ter zake deskundigen. Dit doe ik bij de branchevereniging TMV, en op Europees niveau. Helaas laat de beoordeling van de leeftijd van ivoor op dit moment nog te wensen over, waardoor modern -soms recent- ivoor kan circuleren in de markt. Dit is jammer, en is niet nodig.

Vragen?

Meer weten? Neem s.v.p. contact op, ik licht een en ander graag toe.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-tmv-e1492467067402.jpg