• kunst antiek taxatie expert kunstmarkt 2022

Blog

Hoe taxeer je een schilderij?

kunst antiek taxateur deskundige expert amsterdam
uitleg wat is waarde schilderij

Hoe taxeer je een schilderij? Een leuke vraag, die me regelmatig wordt gesteld.

Een van de eerste dingen waar ik op let wanneer ik naar een werk kijk is de kwaliteit van het werk. Compositie, kleur, evenwicht, ritme, techniek: ‘werkt’ het schilderij? Tegelijkertijd zoek ik in mijn visuele geheugen of ik het werk kan plaatsen in een bepaalde stijl of periode, of dat ik het herken als het werk van een bepaalde kunstenaar. Klopt alles op het eerste gezicht? Of is extra onderzoek nodig naar de authenticiteit?

Continue Reading →

De waarde van kunst en antiek: 5 vaak gestelde vragen

# 1: Zijn antieke meubelen niets (meer) waard?

Op dit moment (we naderen 2020) is de markt voor veel antieke Nederlandse meubelen (van gemiddelde, maar ook bovengemiddelde kwaliteit) niet goed. Verkoopopbrengsten op veilingen zijn soms erg laag. Toch hoeft dit niet te betekenen dat bij het object (relatieve) zeldzaamheid of cultuurhistorisch belang ontbreekt. Een lage marktwaarde zegt soms alleen dat: dat er op een bepaald moment, op een bepaalde locatie, sprake is van een gebrek aan interesse in bepaalde objecten.

Continue Reading →

illegale handel bedreigde diersoorten / illegal wildlife trade

Alertheid bij de taxatie en datering van ivoor

Foto: DANIEL IRUNGU/EPA/Newscom

Als ervaren taxateur vind ik het vaak lastig ivoor te determineren en te dateren. Je hebt geen laboratorium bij de hand, en het geven van een harde datering op basis van o.a. stilistische kenmerken kan soms erg lastig zijn.

Toch is het belangrijk om erg alert te zijn wanneer er sprake is van ivoor wat verhandeld wordt. Veel van het ivoor wat in de handel is is namelijk recent. Voor veel olifanten luidt de noodklok, zo blijkt uit onder andere dit recente (oktober 2016) BBC artikel.

Continue Reading →