• art antiques valuer appraiser art expert
kunst antiek taxatie verzekering

Kunst, antiek en inboedel taxatie | verzekering

We verzekeren kunst, antiek en sieraden tegen schade, diefstal en verlies. Een veilig gevoel: zo staan we er bij onverwachte gebeurtenissen niet alleen voor.

Bij verzekering is een belangrijke rol weggelegd voor de taxatie: hij dient als bewijs van aanwezigheid van kunst, antiek en kostbaarheden in een inboedel op het peilmoment; als momentopname van de conditie; en als de basis voor afspraken met de verzekeraar over waarde. Op basis hiervan stelt de verzekeraar namelijk het te verzekeren bedrag vast, en berekent deze de premie.

Waarom investeren in een taxatierapport kunst en antiek van goede kwaliteit?

De kwaliteit van het taxatierapport is erg belangrijk. Evenals de actualiteit van het rapport. Bij schade, verlies of diefstal zal de verzekeraar namelijk -zeker wanneer het gaat om kostbare schilderijen, beelden of andere inboedel van waarde – eerst kijken of deze wel gehouden is aan het rapport. Een toelichting.

Taxatie kunst antiek en kostbaarheden verzekering

Het belang van een actueel taxatie rapport van uw inboedel

Een van de eerste vragen die de verzekeraar zich bij een claim zal stellen is: Is het rapport actueel? En is men hier dus aan gebonden? De geldigheid van taxatierapporten van kunst, antiek en kostbaarheden is in de voorwaarden van de polis vaak beperkt tot 3 jaar. In deze periode wordt het getaxeerde bedrag beschouwd als de waarde onmiddellijk voor het verlies of de schade. Daarna geldt de taxatie alleen nog maar als leidraad. Begrijpelijk, want 10 jaar na de peildatum kan de designbank stevig onder handen zijn genomen door de kat, of de waarde van uw kunstcollectie enorm zijn gedaald of gestegen.

Het belang van een reeel getaxeerd bedrag

De tweede vraag die gesteld wordt bij een claim met betrekking tot kunst, antiek en kostbaarheden is: Is het getaxeerde bedrag reeel? Is de genoemde vervangingswaarde niet ‘bovenmatig’? Wanneer de getaxeerde waarde (of de getaxeerde waardes) door de taxateur erg ruim is/zijn genomen, zal de verzekeraar daar bij uitkering niet in mee willen gaan. En heeft u premie betaald over waarde die er eigenlijk niet was.

Inboedelverzekering kostbaarheden verzekering taxatie kunst antiek sieraden

Een professioneel taxateur van kunst en antiek kan onderbouwen waarom een kostbaar kunstwerk, voorwerp of collectie op de peildatum een bepaalde vervangingswaarde heeft.

Het belang van ter zake deskundigheid bij de taxateur

Bij een claim wordt naast de hoogte van de taxatie ook gekeken naar het kunstwerk of voorwerp zelf. Is het schilderij, sieraad of horloge wat het lijkt te zijn? Is de kwaliteit zoals beschreven? En is het authentiek, of een kopie? Dan zal de waarde lager zijn.

Zeker bij kostbare zaken zal de verzekeringsmaatschappij kijken naar de omschrijving en onderbouwing van voorwerpen, naast de redelijkheid van het bedrag. Biedt deze reden tot twijfel over het kunstwerk / voorwerp? Dan is de kans groot dat de verzekeraar zich nog even achter de oren krabt.

Meer informatie of een afspraak maken? Neem contact op.