• werkwijze erkend taxateur kunst antiek

Kunst en antiek | advies

Naast het taxeren van de waarde van kunst en antiek, informeer en adviseer ik klanten over o.a. de conditie, restauratie, achtergrond, aan- en verkoopkanalen, onderzoek naar herkomst, en de kunstmarkt.

Advies kan onderdeel zijn van een taxatie, maar ook los daarvan staan.

advies kunst waarde kunstmarkt

Enkele voorbeelden van vragen waarbij ik u kan adviseren:

Dit schilderij is vies, en het doek hangt slap in de lijst. Is het de moeite waard om het te laten restaureren? Zo ja, waar kan ik dit het beste laten doen?

En in dezelfde categorie: Het papier van deze ets / aquarel / zeefdruk is verkleurd. Is dat nog te herstellen? Wat kan ik doen om verdere achteruitgang te voorkomen?

Er valt verbazend veel goed te herstellen. De waarde van een schilderij of werk op papier kan een afweging zijn bij de beslissing om iets te laten restaureren. Ik kan diverse professionals aanbevelen. Zuurvrij bewaren en inlijsten is een eerste stap bij het stoppen van achteruitgang van de conditie van werken op papier.

Waar kan ik meer informatie vinden over de achtergrond van deze kunstenaar?

Bij het RKD – de Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie – kunt u veel informatie vinden over kunstenaars. U kunt op de website kijken, maar ook een keer een bezoek brengen. Niet alle informatie staat namelijk online. Zelf onderzoek doen is het leukste wat er is (voor kunst en antiek detectives ;–). Ik begeleid u met plezier bij uw zoektocht. Hou in veel gevallen wel rekening met kosten.

Wilt u weten of ik iets voor u kan betekenen? Voelt u zich vrij om contact op te nemen voor meer informatie, en/of het maken van een afspraak.

Is het een goed moment om dit ( schilderij / brons, sieraad, kussenkast, etc ) te verkopen?

En is beter om het eerst te laten restaureren, of niet?

Voor wat betreft de eerste vraag: dit hangt o.a. van de kwaliteit en zeldzaamheid van het schilderij, beeld of meubel af. Mijn antwoord op de laatste vraag: dit kan, zeker bij een kostbaar werk, een goed idee zijn. Ook daar geldt voor dat het vaak een afweging is van kosten en baten.

Waar krijg ik de beste opbrengst voor dit schilderij of stuk antiek?

En zou er ook internationale interesse kunnen zijn? Hoe pak ik dit aan?

De hoogste opbrengst krijgt u in de regel op de plek waar de meeste interesse is. Voor wat betreft de andere vragen, help ik u graag verder. Neem contact op voor meer informatie.

Waar moet ik op letten als ik kunst, antiek of sieraden wil laten veilen? Kan ik onderhandelen over het veiling percentage?

Het is belangrijk dat u er op let dat u expliciet een minimum bedrag, of ‘reserve‘ afspreekt: het bedrag waaronder het veilinghuis niet verkoopt. Anders kan het schilderij of kast voor een klein bedrag worden verkocht.

Goed ook om af te spreken of deze reserve geldt over het hamer bedrag, of de netto opbrengst. Verder is het, wanneer een veilinghuis serieuze interesse heeft in de zaken die u aanbiedt, vaak goed mogelijk om te onderhandelen over de hoogte van het verkooppercentage.

Advieswerkzaamheden vinden plaats op basis van mijn uurtarief.

Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u weten of ik iets voor u kan betekenen? Neem contact op voor meer informatie, en/of het maken van een afspraak.