Informatie Patricia Jansma

Achtergrond

Geboren en getogen onder de rook van de Westertoren, woon en werk ik op de Nieuwe Prinsengracht, in Amsterdam.

Na een aantal jaren Nederlands Recht te hebben gestudeerd aan de UvA in Amsterdam, heb ik onder meer als free-lancer regelgeving geschreven voor het Ministerie van Justitie. De lokroep van de wereld van kunst en antiek was echter sterker: na het volgen van een (zelf opgesteld) meerjarig studieprogramma en het opdoen van ervaring bij veilinghuizen en in de kunst- en antiekhandel, ben ik in 2006 geslaagd voor het TMV examen taxateur Kunst & Antiek – Algemeen.

Daarbij kwam mijn juridische achtergrond wel van pas: zo ben ik co-auteur van de in januari 2011 verschenen TMV syllabus ‘Algemene- en vaktechnische aspecten van het veilingwezen’.

Specialisaties

Van 2013-2015 heb ik de Rijksdienst Cultureel Erfgoed mogen adviseren met betrekking tot de waarde van uitleningen moderne- en hedendaagse kunst (ca 1880-heden), en objecten vervaardigd in de periode 1500-1900. Verder heb ik mij in 2015 als bestuurslid van Stichting Het Levend Paardenmuseum gebogen over de museumregistratie.

Deze werkzaamheden waren aanleiding om me verder te verdiepen in de waardering van cultureel erfgoed, en de relatie tussen cultuurhistorische en/of sociaal maatschappelijke waarde, gebruikswaarde en financiele waarde. Dit resulteerde in 2017 tevens in een artikel voor de Boekman Stichting over het belang van kennis van de financiele aspecten van erfgoed bij musea en stakeholders.

Verder taxeer ik sinds 2011 regelmatig monumentale kunst in de openbare ruimte. Grootschalige werk dat in opdracht van gemeentes is vervaardigd, of aangekocht. Denk hierbij onder maar aan beeldhouwwerken in steen, bronzen sculpturen, monumenten, monumentale wandkunst, site specific art, etcetera.

SKO gecertificeerd TMV RegisterTaxateur Kunst en Antiek – Algemeen

Ik ben sinds 2006 gecertificeerd als taxateur via Hobeon/SKO, en sta als taxateur ingegschreven in het Register bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders. De certificering van taxateurs -volgens SRZ, Systeem Roerende Zaken- is in plaats gekomen van de beediging van taxateurs, die sinds 2005 niet meer bestaat.

Member Royal Institution Chartered Surveyors

In 2015 was ik verantwoordelijk, samen met de toenmalige Art and Antiques Chair, voor de introductie van RICS Art & Antiques / Personal Property bij Nederlandse kunst en antiek taxateurs. Sinds 2015 ben ik Member van de Royal Institution of Chartered Surveyors (MRICS).