Waarom investeren in kwaliteit en onafhankelijkheid bij een kunst en antiek taxatie?

Misschien is het beter te vragen: wanneer te investeren in een taxatie van kwaliteit. Ligt de totale waarde van de taxatie rond de paar duizend euro, en wordt de taxatie alleen door de familie gebruikt, dan kan een zo goedkoop mogelijke taxateur een aantrekkelijke keuze zijn.

Wanneer uw bezittingen meer waarde hebben, kan een goede, onafhankelijke en onderbouwde taxatie echter een belangrijk verschil maken. Enkele voorbeelden.

verzekering

Door een te hoge, ongefundeerde taxatie kan een client jarenlang te veel verzekeringspremie betalen:

De vervangingswaarde van een kunstwerk in het kader van verzekering is ten tijde van leven van de erflater ten behoeve van verzekering zonder een goede beschrijving of nadere onderbouwing van het stuk ingeschat op 100.000 euro. Hierdoor is jarenlang verzekeringspremie betaald over een bedrag wat bij schade niet uitgekeerd zou worden. Terwijl een taxatie een schatting is, en enige afwijking verwacht mag worden, is er sprake van enige teleurstelling wanneer de verkoopwaarde van het werk uiteindelijk rond de 6.000-8.000 euro blijkt te liggen.

Tegelijk leidt een te lage taxatie tot het betalen van te weinig premie, en onderverzekering. Onderverzekering leidt tot beperkte vergoeding van schade en verlies.

Nalatenschap

Een goede taxatie zorgt voor een eerlijke verdeling tussen de erfgenamen, en helpt er voor te zorgen dat er in de familie geen problemen kunnen ontstaan over bezit.

Bij de verdeling van de nalatenschap van de verzamelaarster koos de zoon het antieke bewerkte drinkglas, en de dochter het Wedgwood servies. De zoon was erg in zijn nopjes toen het glas bij de taxatie achteraf een waarde van 20.000 euro bleek te hebben.

Verder kunnen problemen met de Belastingdienst over de waarde van de nalatenschap worden voorkomen.

De waarde van een Chinese pot wordt ten behoeve van successie ingeschat op 15.000 euro. De pot wordt voor 23 miljoen euro verkocht. Een rechtszaak volgt.

Verkoop

Met een onafhankelijke, professionele taxatie (desgewenst voorzien van een onderbouwing) krijgt u een goed beeld van de marktwaarde van een kunstwerk of voorwerp. En kunt u beslissingen nemen omtrent bewaren, schenken of verkopen.

Doordat er geen sprake is van een belang bij verkoop, krijgt u een zuivere taxatie, en onafhankelijk advies over de kunstmarkt / verkoopkanalen.

Bij het lokale veilinghuis wordt de antieke tapisserie niet gesignaleerd als een bijzonder stuk. Daardoor wordt het voor een buitengewoon zacht prijsje gekocht, en opnieuw in de markt gezet.

Dankzij onderzoek naar de achtergrond van het luministische schilderij kon worden vastgesteld dat er sprake was van een sleutelwerk in het oeuvre van de kunstenaar. Dit leidde tot een succesvolle verkoop door de eigenaar.

Zekerheidsstelling / onderpand

Wanneer kunst en kostbaarheden als onderpand dienen voor een lening, is het belangrijk dat a) de werken zijn wat ze lijken te zijn; en b) voor het correct bedrag worden getaxeerd. Een onderbouwde, geborgde taxatie geeft inzicht in de overwegingen, en biedt klanten een solide basis voor het nemen van beslissingen met financiele consequenties.