Werken in tijden van corona

In een tijd waarin veel sectoren de effecten voelen van Covid-19, prijs ik me gelukkig dat ik mijn vak kan blijven uitoefenen, weliswaar met een aantal maatregelen om de veiligheid van klanten (en mijzelf) te waarborgen.

Een prettige bijkomstigheid is dat een groot deel van het werk (research/taxatie en het opstellen van een rapport) bij de meeste taxaties achteraf plaats vindt: in mijn werkkamer, of in het geval ik onderzoek doe naar de identiteit of achtergrond van een kunstwerk, bij o.a. de Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag; de bibliotheek van het Rijks Museum en/of het Stedelijk Museum te Amsterdam. Fantastische instellingen met resources die onontbeerlijk zijn voor het doen van onderzoek. Dat ze op dit moment nog gesloten zijn, ervaar ik als een gemis.

Naast het doen van onderzoek mis ik het zien van kunst in musea. Zo heb ik veel zin om het idealiserende Italiaans landschap met parasoldennen door Hendrik Voogd (zaal 1.12); het moderne zelfportret van Wouter Johannes van Troostwijk, en het zomerse De vaart bij ‘s-Graveland door Pieter Gerardus van Os (deze twee schilderijen bevinden zich in zaal 1.14) weer te zien: werken die ik zie wanneer ik in het Rijksmuseum naar de bibliotheek loop. Ik kijk dus reikhalzend uit naar de voorzichtige heropening van musea op 1 juni.

Leave a Reply

*