Tussen markt en museum

Na gedane arbeid maak ik vaak een wandeling. Soms ga ik naar de bibliotheek van het Rijksmuseum, maar vaak ook ga ik even langs de boekenstal van Jos Albers en zijn dochter Laila op het Waterlooplein. De stal is het kloppende hart van de markt, en verkoopt naast betaalbare boeken, bijzondere oude (en vaak grappige) kaarten.

Een aantal jaren geleden kwam ik (op z’n Amsterdams gezegd: ‘voor weinig’) op het Waterlooplein twee elegante maar gehavende stoelen tegen die te bijzonder waren om te laten staan. Ik heb ze daarom maar gekocht.

Twee stoelen toegeschreven aan Horrix

De stoelen zijn niet gemerkt (ja, ik heb goed gekeken) en ze zijn met hun ranke en lichte frame eigenlijk een beetje on-Nederlands. Hun elegantie doet denken aan onderstaande Horrix stoel te zien bij het Rijksmuseum.

De aanwezigheid van een merk of signatuur op een voorwerp is prettig (en soms belangrijk). Het ontbreken van een stempel, etiket of signatuur zegt in zijn algemeenheid echter weinig over de waarde of kwaliteit van kunstwerken of voorwerpen.

Horrix stoel Rijks Museum Amsterdam

Zoals veel mensen gebruik ook ik de corona tijd om een op te ruimen. Een goede reden om contact op te nemen met het Rijks Museum, en te vragen of ze wellicht interesse hebben in de stoeltjes (schenking). Wordt vervolgd!

Leave a Reply

*