Taxatie van kunst in de openbare ruimte

Sinds 2010 taxeer- en inventariseer ik kunst in de openbare ruimte. Meestal gaat het hierbij om kunstwerken in groot formaat, ooit aangekocht of in opdracht vervaardigd. Denk aan beelden in materialen zoals brons, staal, keramiek, glas en steen, maar ook aan werk in bijzondere materialen en technieken (zoals sgraffito, glas in beton, neon etc), en aan conceptuele kunst in allerlei bijzondere vormen (installaties, land-art et cetera).

Inventarisatie collectie

Bij opdrachtgevers is er niet altijd (meer) een goed overzicht van de omvang, conditie en maker(s) van kunstwerken in de collectie. Dossiers zijn verspreid geraakt, in lades en ordners beland; mensen die het overzicht hadden werken niet meer voor de organisatie. Ook de staat / conditie waarin werken zich bevinden is vaak niet meer goed op het netvlies.

Een inventarisatie (wat hebben we, in welke conditie bevindt het zich) brengt de regie terug bij de beheerder(s).

Taxatie

Een taxatie van kunst in de openbare ruimte vindt veelal plaats in verband met verzekering, en ten behoeve van intern gebruik in het kader van beheer en beleid (het nemen van beslissingen omtrent beveiliging, onderhoud etc). Ook kan het voorkomen dat een taxatie wordt gevraagd in het kader van voorgenomen afstoting.

De taxatie van kunst in de openbare ruimte is vaak bepaald geen recht-toe- recht-aan aangelegenheid. Hoe bijvoorbeeld een in opdracht voor de openbare ruimte vervaardigd werk te waarderen? Of een site-specific bewegend kunstwerk? Zonder specialistische kennis op dit gebied kan de indruk ontstaan dat dergelijke werken niet goed in geld waardeerbaar zouden zijn, of zelfs niets waard (quod non).

Ik help u graag verder bij het inventariseren en taxeren van uw collectie.

Zie deze pagina voor een enkele van de opdrachtgevers waarvoor ik kunst in de openbare ruimte heb mogen taxeren.

Vragen over de mogelijkheden, of een offerte? Neem contact op.