Blog

  Tentoonstelling Tutanchamon Londen (november 2019 – mei 2020)

  Dankzij een zakelijke reis kon ik begin december ook de tentoonstelling Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharaoh in Londen bezoeken. Het was een bijzondere tentoonstelling, die je heel dicht bij het verleden brengt.

  Vanuit mijn vak als taxateur probeer ik tijdens zo’n tentoonstelling met veel concentratie te kijken naar geheel, en details. Mijn innerlijke beeldbank wordt op die manier spelenderwijs gevuld met informatie over hoe je een authentiek object uit een bepaalde periode er uit ziet.

  Continue Reading →

  De waarde van kunst en antiek: 5 vaak gestelde vragen

  # 1: Zijn antieke meubelen niets (meer) waard?

  Op dit moment (we naderen 2020) is de markt voor veel antieke Nederlandse meubelen (van gemiddelde, maar ook bovengemiddelde kwaliteit) niet goed. Verkoopopbrengsten op veilingen zijn soms erg laag. Toch hoeft dit niet te betekenen dat bij het object (relatieve) zeldzaamheid of cultuurhistorisch belang ontbreekt. Een lage marktwaarde zegt soms alleen dat: dat er op een bepaald moment, op een bepaalde locatie, sprake is van een gebrek aan interesse in bepaalde objecten.

  Continue Reading →

  illegale handel bedreigde diersoorten / illegal wildlife trade

  Alertheid bij de taxatie en datering van ivoor

  illegale handel in modern ivoor
  Foto: DANIEL IRUNGU/EPA/Newscom

  Als ervaren taxateur vind ik het vaak lastig ivoor te determineren en te dateren. Je hebt geen laboratorium bij de hand, en het geven van een harde datering op basis van o.a. stilistische kenmerken kan soms erg lastig zijn.

  Toch is het belangrijk om erg alert te zijn wanneer er sprake is van ivoor wat verhandeld wordt. Veel van het ivoor wat in de handel is is namelijk recent. Voor veel olifanten luidt de noodklok, zo blijkt uit onder andere dit recente (oktober 2016) BBC artikel.

  Continue Reading →