Blog

Het bijzondere werk van Etie van Rees

Etie van Rees (1890-1973) is bekend vanwege haar keramische werk. Minder bekend is haar geschilderde en getekende werk, en zijn de door haar vervaardigde houtsneden en etsen.

Etie van Rees, houtsnede, ca 1932, illustratie bij The Garden of Kama (“Memory”)
Continue Reading →

Werken in tijden van corona

In een tijd waarin veel sectoren de effecten voelen van Covid-19, prijs ik me gelukkig dat ik mijn vak kan blijven uitoefenen, weliswaar met een aantal maatregelen om de veiligheid van klanten (en mijzelf) te waarborgen.

Een prettige bijkomstigheid is dat een groot deel van het werk (research/taxatie en het opstellen van een rapport) bij de meeste taxaties achteraf plaats vindt: in mijn werkkamer, of in het geval ik onderzoek doe naar de identiteit of achtergrond van een kunstwerk, bij o.a. de Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag; de bibliotheek van het Rijks Museum en/of het Stedelijk Museum te Amsterdam. Fantastische instellingen met resources die onontbeerlijk zijn voor het doen van onderzoek. Dat ze op dit moment nog gesloten zijn, ervaar ik als een gemis.

Naast het doen van onderzoek mis ik het zien van kunst in musea. Zo heb ik veel zin om het idealiserende Italiaans landschap met parasoldennen door Hendrik Voogd (zaal 1.12); het moderne zelfportret van Wouter Johannes van Troostwijk, en het zomerse De vaart bij ‘s-Graveland door Pieter Gerardus van Os (deze twee schilderijen bevinden zich in zaal 1.14) weer te zien: werken die ik zie wanneer ik in het Rijksmuseum naar de bibliotheek loop. Ik kijk dus reikhalzend uit naar de voorzichtige heropening van musea op 1 juni.

Tentoonstelling Tutanchamon Londen (november 2019 – mei 2020)

Dankzij een zakelijke reis kon ik begin december ook de tentoonstelling Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharaoh in Londen bezoeken. Het was een bijzondere tentoonstelling, die je heel dicht bij het verleden brengt.

Vanuit mijn vak als taxateur probeer ik tijdens zo’n tentoonstelling met veel concentratie te kijken naar geheel, en details. Mijn innerlijke beeldbank wordt op die manier spelenderwijs gevuld met informatie over hoe je een authentiek object uit een bepaalde periode er uit ziet.

Continue Reading →

De waarde van kunst en antiek: 5 vaak gestelde vragen

# 1: Zijn antieke meubelen niets (meer) waard?

Op dit moment (we naderen 2020) is de markt voor veel antieke Nederlandse meubelen (van gemiddelde, maar ook bovengemiddelde kwaliteit) niet goed. Verkoopopbrengsten op veilingen zijn soms erg laag. Toch hoeft dit niet te betekenen dat bij het object (relatieve) zeldzaamheid of cultuurhistorisch belang ontbreekt. Een lage marktwaarde zegt soms alleen dat: dat er op een bepaald moment, op een bepaalde locatie, sprake is van een gebrek aan interesse in bepaalde objecten.

Continue Reading →

illegale handel bedreigde diersoorten / illegal wildlife trade

Alertheid bij de taxatie en datering van ivoor

Foto: DANIEL IRUNGU/EPA/Newscom

Als ervaren taxateur vind ik het vaak lastig ivoor te determineren en te dateren. Je hebt geen laboratorium bij de hand, en het geven van een harde datering op basis van o.a. stilistische kenmerken kan soms erg lastig zijn.

Toch is het belangrijk om erg alert te zijn wanneer er sprake is van ivoor wat verhandeld wordt. Veel van het ivoor wat in de handel is is namelijk recent. Voor veel olifanten luidt de noodklok, zo blijkt uit onder andere dit recente (oktober 2016) BBC artikel.

Continue Reading →