FAQ

Wat kan ik laten taxeren?

Beeldende kunst: denk bijvoorbeeld aan schilderijen, tekeningen, aquarellen, etsen, houtsnedes en litho’s. Met name uit de 19e en 20e eeuw, uit Nederland en Europa, en Indonesie. Verder ook wandkunst (zoals een sgraffito) en conceptuele kunst.

Beeldhouwwerken in steen en hout, ceramische- en bronzen sculpturen, gipsen modellen. Beelden vervaardigd van o.a. metaal, kunststof en bijzondere materialen, zoals electronica. Monumentale kunst, en kunst in het klein. Bouwdelen.

Verder taxeer ik voorwerpen uit de periode 1500-heden. Denk aan glas, aardewerk, porselein, tin, brons, koper, aluminium, RVS. En meubelen (hout), textiel en tapijten, en voorwerpen gemaakt van zilver en goud, en bijzondere materialen zoals lakwerk en parelmoer. Dit kunnen gebruiksvoorwerpen zijn, maar ook sier- en historische voorwerpen, of zaken met een bijzondere herkomst / provenance. Meestal betreft het objecten uit Nederland en Europa, of China, Japan en Indonesie, het Midden Oosten of Amerika. Ook taxeer ik interieur ensembles.

Kostbaarheden: bij de taxatie van sieraden in het hogere segment werk ik samen met een FGA gediplomeerd TMV taxateur. Ook bij de taxatie van bijzondere klokken en horloges werk ik samen met een specialist.

Welke kosten zijn verbonden aan een taxatie?

De kosten van een taxatie hangen meestal af van:

1) Het aantal objecten; De kwaliteit van de objecten: de taxatie van een kostbaar werk pleegt vaak (maar niet altijd) meer tijd te kosten dan de taxatie van een voorwerp met geringe waarde.

2) De eisen die met het doel van de taxatie samenhangen: een schriftelijke taxatie kost in de regel meer tijd dan een mondelinge taxatie, maar is in een aantal situaties (bijvoorbeeld bij verzekering en aangifte erfbelasting) verplicht.

3) Uw wensen. Het kan zijn dat u zelf meer informatie wilt over een object.

Ik werk op basis van uurtarief. U bent dus de tijd cq. kosten kwijt die ik nodig heb om de taxatie te doen. De basis hiervan is de tijd besteed op locatie, en tijd besteed aan eventuele research en uitwerking rapportage.

Waarom investeren in een taxatie rapport van goede kwaliteit?

Een professioneel taxatie rapport opgesteld door een onafhankelijk, ter zake deskundig taxateur geeft duidelijkheid en rust, en biedt u bescherming.

Zo staat u met een actueel, goed onderbouwd taxatie rapport sterk bij verzekeringskwesties (er van uit gaande dat u de premie heeft betaald, natuurlijk!). Verzekeraars plegen bij een ‘incident’ immers te kijken of er sprake is van a) een niet-actuele taxatie; b) onderverzekering – verzekering voor een te laag bedrag; of c) ‘overmatig’ zijn – een te hoge taxatie.

Is een voorwerp te hoog getaxeerd, dan krijgt u dit als regel bij schade niet vergoed. Maar u betaalt wel premie over dit bedrag.

Ook als een taxatierapport als basis gebruikt wordt voor financiele transacties, of om af te rekenen met de fiscus, loont het te investeren in kwaliteit. U wilt immers niet achteraf geconfronteerd worden met onverwachte tegenvallers.

Last but not least kan bij een onderlinge verdeling een goed rapport spanningen binnen de familie helpen voorkomen.