informatie Patricia Jansma

Geboren en getogen onder de rook van de Westertoren, woon en werk ik op de Nieuwe Prinsengracht, in Amsterdam.

Na een aantal jaren Nederlands Recht te hebben gestudeerd aan de UvA in Amsterdam, heb ik onder meer als free-lancer regelgeving geschreven voor het Ministerie van Justitie. De lokroep van de wereld van kunst en antiek was echter sterker: na het volgen van een (zelf opgesteld) meerjarig studieprogramma en het opdoen van ervaring bij veilinghuizen en in de kunst- en antiekhandel, ben ik in 2006 geslaagd voor het TMV examen taxateur Kunst & Antiek – Algemeen.

patricia jansma certified appraiser TMV RICS art antiques 16th 17th 18th 19th 20th century kunst cultuur taxateur antiek 2Mijn juridische achtergrond komt wel goed van pas: zo ben ik co-auteur van de in januari 2011 verschenen syllabus ‘Algemene- en vaktechnische aspecten van het veilingwezen’ van de Federatie TMV (de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders), en heb ik een gezonde interesse in de vaktechnische- en juridische aspecten van het taxateurs- en veilinghouders vak.

Sinds 2011 taxeer ik regelmatig kunst in de openbare ruimte. Vaak gaat het hierbij om kunst die in opdracht van gemeentes is aangekocht of vervaardigd, – zoals monumentale kunst, sculpturen in diverse materialen, wandkunst, conceptuele kunst, plaatsgebonden kunst, etc.

In de periode 2013-2015 heb ik de Rijksdienst Cultureel Erfgoed mogen adviseren met betrekking tot de waarde van uitleningen moderne- en hedendaagse kunst, en objecten vervaardigd in de periode 1500-1900. Daarnaast heb ik voor diverse musea kleine en grote taxatie opdrachten uitgevoerd.
In 2015 heb ik mij als bestuurslid van Stichting Het Levend Paardenmuseum gebogen over de museumregistratie. Werkzaamheden die aanleiding waren me verder te verdiepen in de diverse waarde aspecten van cultureel erfgoed, en hun verhouding met de door voorwerpen en collecties vertegenwoordigde financiele waarde. Mijn uitgangspunt als taxateur is het zoeken naar een zo goed mogelijk financiele vertaling van de door erfgoed vertegenwoordigde waarde aspecten.

“price is what you pay, value is what you get”

Warren Buffet

Sinds het behalen van mijn taxateursdiploma in 2006 ben ik als RegisterTaxateur aangesloten bij de Federatie TMV. Vanaf 2015 ben ik -als eerste Nederlandse taxateur van kunst en antiek- lid van RICS [Royal Institution of Chartered Surveyors], een internationale organisatie met strenge eisen betreffende kwaliteit en onafhankelijkheid. Het lidmaatschap van het RICS past goed bij de kernwaarden van mijn bedrijf: deskundigheid, integriteit, onafhankelijkheid en transparantie.

Verder schrijf ik over de kunstmarkt en het taxatie vak. Zie voor meer informatie over lopende projecten de pagina nieuws.

logo tmv taxateur kunst en antiek veilinghouders makelaars

copyright patricia jansma [2019]
Print
 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save